EXPO
One hope map
HALLEN BELFORT, MARKT 7, 8000 BRUGGE (21 APRIL – 27 MEI 2013)


In Brugge loopt (One) Hope Map, een tentoonstelling rond hedendaagse beeldende kunst uit de Arabische wereld. Brandend actueel, mede door de Arabische lente en de politieke spanning die in het Midden-Oostende blijft toenemen. De organisatie is in handen van Cultuurcentrum Brugge, dat sinds vijf jaar niet-westerse curatoren vraagt om elk jaar hedendaagse kunst uit hun regio in Brugge te presenteren. Wat ook elk jaar opnieuw de discussie opent, of dit nu is wat Brugge als hedendaagse kunststad op de kaart zal plaatsen.…
Tussen
Installatie voor het project 'WIT' van erfgoed Brussel, GC DE MARKTEN, OUDE GRAANMARKT 5, 1000 BRUSSEL


Ritme en waan van de dag.
DIVERSITY & ART, SINT NICOLAASSTRAAT 21, 1012 NJ AMSTERDAM (24 FEBRUARI – 26 MAART 2011)
De maker van monumentale kunstwerken Kito Sino verliest zich in de geëxposeerde beelden in minutieus kleine werkjes getekend op treinkaarten. Terwijl Kito met de trein door België reist, tekent hij onderweg op de onbedrukte achterkant van zijn treinkaartje. Dit heeft de grootte van een ‘boardingpas’. De tekeningen zijn gemaakt met pen en opgebouwd uit ragfijne streepjes van zeer fijn tot stevig, die samen een magisch beeld vormen. Volgens Kito: ”Het is het resultaat van wat opborrelt als ik in de trein ga zitten en niets om handen heb.
Als ik onderweg ben van A naar B zonder doel om iets te doen. Ik maak mijn hoofd leeg en zonder gedachten vormt zich vanzelf een beeld, ik denk daar niet over na.” De beelden roepen voor Kito onbedoelde associaties op met Symbolisme en Jugendstil of Art-Deco. Het zijn zonder uitzonderingen kleine eesterwerkjes. De treinkaartjes vormen inmiddels een hele verzameling, waarvan slechts een klein deel In Diversity&Art is te zien.

Kultour 11 Dromen in het park.
ROMAIN DE VIDTSPARK, PARKLAAN, 9100 SINT-NIKLAAS (27 MAART – 29 MEI 2011)


Dromen in het park is een openluchttentoonstelling in het stadspark van Sint-Niklaas en kadert in het Kultour 11 festival, met installaties en beelden van internationale en Belgische artiesten.
Kunstenaars: Georg Ahrens, Maurice Brams, Pieter De Decker, Ida De Roy, Georges Iremashvili, Marie-Josée, Kerschen, Kito, Renée Lodewijckx, Jef Mouton, Roberto Ollivero, Patriské, Jean-Marie Semanda… met de medewerking van Zebrart.
Curatoren: Christian Wittebroodt en Patricia Maes.
Pro Patria
VOORMALIGE DOMINICUSKERK, PROVINCIESTRAAT 112, 2018 ANTWERPEN (1 FEBRUARI – 28 FEBRUARI 2009)


Pro Patria is een kunstproject betreffende grenzen, (im-)migratie van mensen en culturele/sociale integratie opgebouwd rond het werk van een groep internationale en Vlaamse kunstenaars. Tot deze groep behoren 5 ZebrArt kunstenaars die gedurende een aantal maanden actief meewerkten met het uitdenken en concretiseren van het programma. Het resultaat is een multidisciplinair project waar beeldende en multimediale kunst een plaats krijgt naast poëzie, proza, film en debat en dat gedurende de hele maand februari.
Circulation
APOLLO ARTHOTEL, HANDBOOGSTRAAT 1, 8000 BRUGGE (26 JUNI – 25 SEPTEMBER 2008)
In de zomer van 2008 wordt het Apollo Arthotel als passageplaats in de verf gezet. De kunstwerken die tijdens deze zomerexpositie tentoongesteld worden, behandelen thema’s als reizen, verplaatsing, beweging,…
Onderweg zijn krijgt hier in een zomerse vakantiesfeer een diepere betekenis.
In het hotel toont Kito 22 bewerkte treinkaartjes. Op zijn reisweg door Europa startte hij zeven jaar geleden aan een verzameling dat ondertussen grote proporties begint aan te nemen. Op de trein, op perons en in wachtzalen maarkt Kito tekeningen op de achterkant van de treinkaartjes. deze pentekeningen tonen zijn kijk op de wereld: soms satirisch, soms kritisch, soms religieus, soms shockerend.
Deelnemende kunstenaars: Kito Sino, Johan Gelper, Stefan Serneels, Hilke Muyldermans

Fort Europa
FORT NAPOLEON, VUURTORENWEG Z/N, 8400 OOSTENDE (13 JUNI – 29 SEPTEMBER)



Het cross-mediaal project ‘FORT EUROPA’ van Mark Swysen doet de bezoeker van het Fort Napoleon een zeer actueel maatschappelijk knelpunt aan den lijve ondervinden: de migratiestromen van mensen over de landsgrenzen heen, de sociale en culturele acceptatie van de nieuwkomers en de reacties daarop. Het parcours start met een vluchtelingentent waar werken worden getoond van Kito Sino, Tarek Abed en Sahar El Hafed.
Surfen in Kureghem
Kunst in Kureghem, CURO-HALL, RUE ROPSY CHAUDRON 7, 1070 ANDERLECHT (19 APRIL – 10 MEI 2008)



De 14 deelnemende artiesten hebben zich allen laten inspireren door het thema ‘Surfen’ en kozen de wijk Kuregem als kunstgalerij. De openingsparade op 19 april gaat langs de kunstwerken, die op verschillende plaatsen in de wijk geïntegreerd zijn. Bij deze parade hoort uiteraard muziek, die gebracht wordt door de “Gnaoua de Bruxelles” en een mobiele receptie, die mee trekt van aan de Parking van de Curo-Hall, tot aan de garage D’Ieteren op de Bergense Steenweg, om te eindigen aan de Square Pequeur. Op die weg komt het publiek nog verschillende foto’s en gedichten over ‘Surfen in Kuregem’ tegen. Met deze tentoonstelling hopen ze de wijk Kuregem op een ludieke manier in het nieuws te brengen. Surfen is een samenwerking tussen Globe Aroma en de academie voor beeldende kunsten Anderlecht.
De canvascollectie
PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN, RAVENSTEINSTRAAT 23, 1000 BRUSSEL (23 MEI – 15 JUNI 2008)

In januari lanceerden Canvas en de Vlaamse sector van de beeldende kunsten een brede oproep aan bekende en onbekende kunstenaars om deel te nemen aan een zoektocht naar hoe beeldende kunst vandaag leeft. Niet minder dan 4500 kunstenaars voelden zich geroepen en schreven zich in voor de preselecties. Ongeveer 250 kunstenaars doorstonden de kritiek en het scherpe oog van de jury’s. Het eindresultaat van de intensieve selectie is nu te zien in het Paleis voor Schone Kunsten. De keuze doet recht aan de grote diversiteit, inventiviteit en creativiteit van onze hedendaagse kunstenaars. Vier van die kunstwerken worden bekroond met prijzen ter waarde van in totaal 28.000 euro, en een vijfde prijs is goed voor een exclusieve tentoonstelling van
de winnende kunstenaar in de KBC-toren te Antwerpen. Na een bezoek aan de Canvascollectie wordt alvast één ding duidelijk: beeldende kunst leeft!
Kito stelt op de tentoonstelling zijn treinkaartjes voor.